Δημοσίευση: 12-2-2009, Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
Ερώτηση: Είμαι 85 χρόνων και εργάζομαι κανονικά στο εργαστήριο και στα κτήματά μου. Γενικά, είμαι υγιής. Τα τελευταία 5-6 χρόνια, όμως, παρατηρώ αποτριβές, φθορές και τρυπούλες στα δόντια μου, τις οποίες αντιμετωπίζει ο οδοντίατρός μου. Ποια είναι η αιτιολογία; Υπάρχει τρόπος αναχαίτισης της φθοράς; Η διατροφή μου είναι πολύ προσεγμένη.
Απάντηση: Οι τρυπούλες, όπως τις αναφέρετε- απαντά ο οδοντίατρος κ. Φώτης Δ. Παλαμιδάκης- φαίνεται να είναι αποτριβές και διαβρώσεις που οφείλονται στη διατροφή σας. Προέρχονται από την κατανάλωση τροφών που περιέχουν οξέα (αναψυκτικά, λεμόνια, πορτοκάλια κ.ά.). Πρέπει, λοιπόν, να αποφεύγετε αυτές τις τροφές, να χρησιμοποιείτε οδοντόβουρτσα μαλακής σύστασης και να επισκέπτεσθε τον οδοντίατρό σας για παρακολούθηση ανά εξάμηνο.
Δημοσίευση: 19-3-2009, Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
Ερώτηση: Είμαι γυναίκα 68 χρονών. Έχω χάσει τον μεγαλύτερο αριθμό των δοντιών μου εδώ και χρόνια. Στην πάνω σιαγόνα, έχω ένα ενιαίο σύνολο που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της και στηρίζεται σε ελάχιστες ρίζες. Έχουν σπάσει δύο μπροστινά δόντια αυτής της σιαγόνας. Μπορεί να γίνει τοπική διόρθωση; Σε περίπτωση αντικατάστασης, υπάρχει άλλο υλικό εκτός της πορσελάνης;
Απάντηση: Δεν διευκρινίζετε ακριβώς την κατάσταση των δοντιών σας, όπως επισημαίνει ο οδοντίατρος Φώτης Παλαμιδάκης. Οπωσδήποτε, θα πρέπει να γίνει σωστή εξέταση από οδοντίατρο και συνολική μελέτη του στόματός σας. Εάν τα δόντια που υπέστησαν βλάβη είχαν θήκη, θα πρέπει να αξιολογηθεί εάν οι ρίζες που έχουν απομείνει μπορεί να διατηρηθούν στο νέο θεραπευτικό σχήμα. Εάν επρόκειτο για θήκες από πορσελάνη, μπορεί να αντικαταστηθούν από άλλο υλικό, αν και η πορσελάνη είναι υλικό επιλογής από πλευράς αντοχής και αισθητικής. Εάν τα δόντια που έσπασαν αποτελούσαν μέρος κινητής οδοντοστοιχίας, το υλικό για την αποκατάσταση είναι το ακρυλικό. Σήμερα, κανένα πρόβλημα στην Οδοντιατρική δεν είναι άλυτο, φτάνει να πάει κανείς έγκαιρα στον γιατρό.
- Δημοσιεύσεις επιστημονικών εργασιών:
- “Isthmi in mesial roots of maxillary and mandibular first molars”.
Δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό “Brazilian Dental Journal”.
- “The prevalence of impacted teeth in a Greek population”.
Δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Investigative and Clinical Dentistry”.
- “Η κλινική σημασία της ύπαρξης των ισθμών στη συντηρητική ενδοδοντική θεραπεία και στη χειρουργική ολοκλήρωση ενδοδοντικών περιστατικών”.
Δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό “Οδοντοστοματολογική Πρόοδος’’, Έτος: 2008 - Τεύχος 2ο Μαΐου - Αυγούστου 2008.
- ΑΚΡΟΡΡΙΖΙΚΟ ΚΑΤΑΓΜΑ ΡΙΖΑΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ & ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ: ΔΙΑΓΝΩΣΗ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΠΡΟΓΝΩΣΗ.
Δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό “Ελληνικά Στοματολογικά Χρονικά”.